HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Türkiye'de Üretilen Tarım Ürünleri

Go down 
AuthorMessage
●●мαнмυт●●
Admin
avatar

Mesaj Sayısı : 52
Rep : 3
İtibar : 125
Nerden : Antalya

PostSubject: Türkiye'de Üretilen Tarım Ürünleri   Tue Jun 02, 2009 5:31 am

Tarım Ürünleri


BUĞDAY

İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister. Olgunlaşma ve hasat
döneminde kuraklık gerekir.Bu özelliğinden dolayı Karadeniz kıyılarında
tarımı yapılamaz. Ayrıca düşük sıcaklılardan dolayı Doğu Anadolu
Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz. Bunların dışında bütün
bölgelerimizde tarımı yapılabilir.

Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken,
bazı yıllar düşer. Üretimin en fazla olduğu bölgemiz İç Anadolu
Bölgesidir. İl olarak en fazla Konya,Ankara ve Adana’dır.


ARPA

Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır. Bundan dolayı buğdayın yetişebildiği her
yerde yetişir. Ayrıca düşük sıcaklıktan dolayı buğdayın yetişemediği
Doğu Anadolu’nun yüksek yerlerinde de tarımı yapılabilir. Üretim en
fazla İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşir.


MISIR

Yetişme döneminde bol su ister. Bundan dolayı yurdumuzda sulama imkanı
olan bütün her yerde tarımı yapılabilir. Yağ elde edilmeye başlandıktan
sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir. Bugün mısır
üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesinden elde edilir (Adana
çevresi başta gelir). Üretimde 2. bölge Karadeniz Bölgesidir (Buğdayın
yerine tarımı yapılmaktadır.) Bölge halkının temel besin maddesi
olduğundan ticarette değeri yoktur.


ÇELTİK (PİRİNÇ)

Çeltik ilk çimlenme döneminde bol su ister. Hasat döneminde kuraklık
gerekir. Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir.
Fakat su sorunu vardır. Bu sebeple tarımı akarsu kenarlarında
gelişmiştir. Çeltik tarım alanlarında sivrisinek çok geliştiğinden ekim
alanları devletin kontrolündedir (yerleşim birimleri çevresinde
tarımına müsaade edilmemektedir.

Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir. Başta Edirne
ilimiz gelmektedir. Ayrıca Balıkesir , Çanakkale ve Bursa çevrelerinde
de tarımı yapılır.

Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir. Başta Samsun olmak üzere, Çorum, Sinop, Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir.

Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları önemli çeltik ekim alanıdır. Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz.


ÇAVDAR

Serin yayla iklimi ister. Yem sanayisinde kullanılır. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.


NOHUT

İlk yetişme döneminde yağış ister. Hasat döneminde kuraklık gerekir.
Yurdumuz iklim şartları genelde nohut tarımına elverişlidir. En fazla
tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege
Bölgeleri takip etmektedir.


MERCİMEK

Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. Doğu Anadolu
Bölgesinde gelişmiştir. Mercimek üretimimizin yarıdan fazlası bu
bölgeden karşılanır (kırmızı mercimek). Üretimde ikinci bölgemiz İç
Anadolu Bölgesidir(yeşil mercimek).


FASULYE

Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir. Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz İç Anadoludur.


TÜTÜN

Kıraç arazilerde yetişebilir. İlk yetişme döneminde su ister. Daha
sonra mutlaka kuraklık olmalı. Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir.
Ancak kaliteli tütün yetiştirilmesi amacıyla ekim alanları devlet
tarafından sınırlandırılmıştır.

Üretimde 1. Ege Bölgesidir ( Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli ve
Uşak çevresi). 2. G.Doğu Anadolu Bölgesi 3.Karadeniz Bölgesidir.


ŞEKER PANCARI

Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak’ta başlamıştır (ilk fabrika Uşak’ta
1926 yılında kuruldu). Bugün fabrikaların kurulduğu her yerde tarımı
yapılmaktadır. Belirli iklim ve toprak isteği yoktur. Sulama imkanı
olan her yerde tarımı yapılabilir. Üretimde 1. İç Anadolu Bölgesidir.

Ş.pancarı tarladan söküldükten sonra kısa bir süre sonra işlenmesi
gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır. Ayrıca pancar
küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için buralarda besi
hayvancılığı da gelişmiştir.

Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz. Sebebi buralarda daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik verilmesidir.


PAMUK

Alüvyal toprakları sever. Ayrıca yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar.
Yetişme döneminde bol su, hasat döneminde kuraklık gerekir. Üretimde
1.Güneydoğu Anadolu Bölgesir(En fazla Ş.Urfa Çevresi). Gap ile birlikte
tarımı hızla gelişmektedir. 2.Ege Bölgesi (kıyıdaki bütün çöküntü
ovalarında), 3.Akdeniz Bölgesi (başta Adana olmak üzere Hatay, İçel,
Antalya Çevresi), Ayrıca Marmara Bölgesinde Balıkesir, Bursa ve
Çanakkale çevresi ile Doğu Anadolu Bölgesinde etrafı dağlarla çevrili
çukur alanlarda tarımı yapılır(Elazığ ve Iğdır çevresi).


ÇAY

Tropikal iklim bitkisidir. Bol ve düzenli yağış ister. Bulutlu gün
sayısı fazla olmalıdır. Kışlar ılık geçmelidir. Yurdumuzda en iyi
yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur. Bugün Rize başta
olmak üzere Ordu’dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı kesimde tarımı
yapılmaktadır. Yurdumuzda çay tarımı Cumhuriyetin ilanından sonra
başlamıştır (1924). Çay tarımının tamamı Karadeniz bölgesindedir.


HAŞHAŞ

Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir.
Ancak uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolündedir.
Bugün başta Afyon olmak üzere Kütahya, Uşak, Denizli, Burdur, Isparta,
Konya çevresinde tarımı yapılır. Gıda sanayisinde ve tıpta narkoz
yapımında kullanılır. Son yıllarda tütün bitkisine altarnatif bitki
olsun diye Manisa'nın kırsal kesimlerinde (Gördes, Demirci, Kula
,Selendi gibi) haşhaş tarımına müsade edilimiştir.


KETEN KENEVİR

Lifleri dokuma sanayisinde , ip ve halat yapımında kullanılır. Yurdumuz
üretiminin tamamına yakını Karadeniz Bölgesinden karşılanır. Başta
Kastamonu olmak üzere Samsun ,Amasya ve Çorum çevresinde tarımı
yapılır. Ege Bölgesinde ise kütahya çevresinde tarımı
yapılmaktadır.Kenevirden uyuşturucu elde edildiğinden üretimi devlet
kontrolündedir.


AYÇİÇEĞİ

İlk yetişme döneminde su , hasat döneminde kuraklık ister. Bundan
dolayı Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde sulama ile
tarımı yapılır. Üretimde 1. Marmara Bölgesi (Ergene Bölümü). 2.
Karadeniz Bölgesi (Orta Karadeniz) 3. İç Anadolu Bölgesi’dir.

Son yıllarda Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı hızla gelişme
göstermektedir. Sebebi pamuk bitkisine göre daha az masraflı olmasıdır.


ZEYTİN

Akdeniz iklim bitkisidir. Ancak Akdeniz Bölgesinde tarımı fazla
gelişmemiştir. Daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik tanınmasından
dolayı. Bugün üretimde 1. Ege Bölgesi (Kıyı Ege Bölümündeki ova ve
kenarlarında- Manisa, Aydın, İzmir, Muğla , Denizli çevresi). 2.
Marmara Bölgesi-Güney Marmara kıyıları (en kaliteli sofralık zeytin bu
bölgeden Gemlik çevresinden elde edilir). 3. Akdeniz Bölgesi (Antalya
çevresi en fazla).

Ayrıca Doğu Karadeniz’de Çoruh vadi oluğunda (Artvin) ve G:Doğu Anadolu Bölgesi’nde G.Antep çevresinde tarımı yapılır.

Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; üretim bir yıl fazla , bir
yıl azdır. Dünya zeytin üretiminde İtalya , İspanya ve Yunanistan'dan
sonra 4. sıradayız.


SOYA FASULYESİ

Önceleri daha çok Doğu Karadeniz’de Ordu-Giresun çevresinde tarımı
yapılırdı. 1982 yılından sonra yağ sanayisinde kullanılmaya
başlanılınca tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir. Kısa sürede
geliştiği için bölgede ikinci ürün olarak yetiştirilir. Adana başta
olmak üzere İçel, Hatay çevresinde tarımı gelişmiştir. Türkiye
üretiminin % 92 ‘sini Akdeniz Bölgesi karşılar.


YER FISTIĞI

Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir. En fazla tarımı bu bölgede
Adana çevresinde gelişmiştir(%91). Ayrıca G.Doğu Anadolu Bölgesinin
batısında, Ege Bölgesi’nde Muğla Manisa ve Aydın çevresi, G. Marmara
Bölümü’nde Balıkesir, Çanakkale çevresinde tarımı yapılır. Çerez olarak
tüketildiği gibi yağ da elde edilir.


SUSAM

Sıcak iklim bitkisidir. Yurdumuzda başta G.Doğu Anadolu Bölgesi olmak
üzere Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı yapılır. Yağ elde edilir.
Ayrıca helva yapımında kullanılır.


ÜZÜM

Kışın –40ºC ye kadar dayanabilir. Bundan dolayı meyveler içinde yetişme
alanı en geniş olanıdır. Üzüm üretiminde başta Ege Bölgesi (Manisa,
İzmir, Denizli ) gelir. 2. G.Doğu Anadolu Bölgesidir. 3. İç Anadolu
Bölgesidir.

Dünya kuru üzüm üretimde birinciyiz ve ihracat yapmaktayız.


ELMA

Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir. Bütün
bölgelerimizde tarımı yapılabilir. Niğde, Nevşehir, Amasya, Tokat,
Kastamonu, Bursa, Burdur, Isparta, Antalya önemli elma üretim
merkezlerimizdir.


İNCİR

Akdeniz iklim bitkisidir. Kış ılıklığı ister ve yaz kuraklığı ister. En
fazla tarımı Ege Bölgesi’nde gelişmiştir (Başta Aydın gelir.) Üretimin
%80 i bu bölgeden karşılanır. Ayrıca Akdeniz Bölgesi, G. Marmara ve
G.Doğu Anadolu Bölgesinin batısı ile Karadeniz kıyılarında (Doğu
Karadeniz kıyıları hariç) tarımı yapılabilir. Türkiye Dünya kuru incir
üretiminde ilk sırada yer alır ve önemli ihracat ürünümüzdür.


FINDIK

Anavatanı Türkiye’dir. En iyi yetişme şartları Karadeniz iklim
bölgesidir. Yurdumuz üretiminin %90 ‘ını Karadeniz bölgesi karşılar. En
fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında tarımı
yapılmaktadır. Ayrıca Marmara Bölgesinde Sakarya çevresinde tarımı
yapılır.

Türkiye dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alır (%60-70).


ANTEP FISTIĞI

En iyi yetişme şartlarını G.Doğu Anadolu Bölgesinde bulmuştur (% 90).
Başta Ş.Urfa ve G.Antep gelir. Ayrıca Akdeniz ve Ege Bölgelerinde
çitlembik ağaçlarının aşılanması ile de tarımı yapılabilmektedir.
Önemli ihracat ürünümüzdür.


TURUNÇGİLLER (Narenciye)

Tropikal iklim bitkisidir. Yurdumuzda tarımı en fazla Akdeniz
Bölgesinde gelişmiştir (%88) Antalya başta olmak üzere bütün Akdeniz
kıyılarında tarımı yapılabilmektedir. Ayrıca Ege Bölgesinde İzmir’e
kadar olan güney kıyılarında, G.Marmara Bölümünün soğuktan korunmuş
kıyılarında, Doğu Karadeniz Bölümünde Rize çevresinde ve G.Doğu Anadolu
Bölgesinin batısında tarımı yapılmaktadır.

Ege Bölgesinde kıyıdan 200 km içerilere kadar tarımı yapılabilmektedir.
Sebebi bölgede dağların kıyıya dik uzanması sonucu deniz etkisinin iç
kesimlere kadar sokulabilmesidir.

Doğu Karadeniz Bölümünde yetiştirilebilmesi kış ılıklığı ile ilgilidir.


MUZ

Tropikal iklim bitkisidir. Yurdumuzda Akdeniz Kıyılarında tarımı
yapılabilmektedir. Bugün tarımı daha çok Alanya – Anamur arasında
gelişmiştir.


KAYISI

Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. En fazla tarımı D.Anadolu Bölgesi’nde Malatya-Elazığ çevresinde gelişmiştir.


BADEM

Kıraç arazilerde yetişebilmektedir. Bütün bölgelerimizde tarımı
yapılabilmektedir. En fazla İç Anadolu Bölgesinde Niğde –Nevşehir
çevresinde gelişmiştir.


SEBZECİLİK

Sebzeler çok fazla su isterler. Yurdumuzda sebze yetiştiriciliği en
fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir. Bu bölgeyi Ege ve Marmara
Bölgeleri takip eder. En az geliştiği bölgemiz D.Anadolu bölgesidir.
Sebebi yaz mevsiminin çok kısa sürmesidir. Ayrıca İç Anadolu Bölgesinde
de sulama yetersizliğinden dolayı sebze tarımı gelişmemiştir.

Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde
bütün yıl yapılabilmektedir. Seracılığın buralarda gelişme sebepleri;
kışların ılık geçmesi ve güneşli gün sayısının fazla olmasıdır.


PATATES

Alüvyal ve kumlu topraklarda iyi yetişir. Bütün bölgelerimizde tarımı
yapılabilir. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir (
Nevşehir). Ayrıca Ödemiş-İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum diğer önemli
patates üretim merkezlerimizdir.


SOĞAN-SARMISAK

Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. Bursa –Karacabey önemli soğan
üretim merkezi iken Kastamonu da sarmısakta önemli merkezimizdir.
Soğan-sarmısak tarımı bütün bölgelerimizde yapılabilir.


İthalat - İhracat'a konu olan Ziraat Ürünleri

İTHAL ETTİĞİMİZ TARIM ÜRÜNLERİ: Pirinç, kahve , kakao, muz, kivi, ananas, hindistan cevizi, hurmadır.

ÖNEMLİ İHRACAT ÜRÜNLERİMİZ: Fındık, Antep fıstığı, pamuk , tütün, K.Üzüm, K.İncir, K.Kayısı, haşhaş gibi.
Back to top Go down
View user profile http://arkadasim.forum.st
 
Türkiye'de Üretilen Tarım Ürünleri
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Türkiye bayrak kodunu ariyorum =)!
» Siaklakhang - Shaolin Kungfu
» TARİF ÖĞRETİLİR!
» GAZNELİLER
» Yunus Emre

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
BİLGE FORUM - Forum Bilge :: Lise Ödev Kaynakları :: Coğafya Ödevleri-
Jump to: